منطقه و نام قبرستان جدید تهران لو رفت|آرامستان جدید تهران به کمک بهشت زهرا می آید
نام آرامستان جدید تهران به جای بهشت زهرا لو رفت
بهشت زهرا نام بزرگترین آرامستان ایران است که در جنوب تهران قرار دارد. فعالیت بهشت زهرا رسماً در سال ۱۳۴۹ خورشیدی آغاز شد. البته تفکر پایهریزی بهشت زهرا با هدف پایان دادن به قبرستانهای متعدد در پایتخت ایران در سال ۱۳۴۵ شکل گرفت، در نهایت در ۲۷ تیر چهار سال بعد،بهشت زهرا اولین میهمان دائمی خود را پذیرا بود.پس از «محمدتقی خیال» که در قطعه یک، ردیف یک و شماره یک به خاک سپرده شد،میلیون ها نفر دیگر هم در بهشت زهرا ایران ساکن شدند تا شهر بزرگی از مردگان در جنوب تهران شکل بگیرد.
جزئیاتی از آرامستان جدید تهران به جای بهشت زهرا
مدیرعامل بهشت زهرا ظرفیت بهشت زهرا شاید تا ۵۰-۴۰سال دیگر هم پر نشود. اما این، تنها دلیل احداث آرامستانهای جدید در تهران نیست.ظرفیت بهشت زهرا بر اساس تعداد قبرهای یک طبقهای که میتوان آنجا حفر شود، محاسبه میشود. مثلا میگویند در فلان قطعه میتوان هزار قبر حفر کرد. ولی این آمار بر اساس قبرهای حفر شده یک طبقه است درحالی که همانطور که میدانید قبرها سه طبقه میشوند. بدین ترتیب ظرفیت بهشت زهرا شاید تا ۵۰-۴۰سال دیگر هم پر نشود. اما این، تنها دلیل احداث آرامستانهای جدید در تهران نیست.
بهشت زهرا برای مردگان حوادث طبیعی احتمالی جا ندارد
بر اساس پروتکلهای جهانی ستادهای بحران، جانمایی گورستانها باید به گونهای باشد که در مواقع بروز زلزله یا هر حادثه طبیعی دیگری، این آرامستانها هم ظرفیت و گنجایش پذیرش خیل عظیمی از فوتشدگان را داشته و هم دسترسی به آنها آسان باشد. اما بهشت زهرا نه تنها به هیچ عنوان نمیتواند پذیرای جمع کثیری از شهروندان فوت شده در حوادث طبیعی باشد که دسترسی به آن در مواقع بحرانی نیز چندان آسان نیست. در واقع ستاد بحران معتقد است با استناد به استانداردهای جهانی صلاح نیست که دوباره آرامستانی با وسعت و جانمایی بهشت زهرا احداث شود. برای همین جانمایی گورستانهای جدید تهران با هماهنگی ستاد بحران انجام شده است.
فاکتورهای تاسیس یک آرمستان خوب
تمام این آرامستانها خارج از بافت مسکونی شهر احداث میشوند ولی در عین حال فاکتورهایی مانند دسترسی به آنها و همچنین زیرساختهای شهری در آنها لحاظ شده است. در واقع الان شاید بهترین زمان برای احداث آرامستانهای جدید باشد، چون در آیندهای نزدیک، با توجه به ساخت وسازهایی که در تهران انجام میشود، دیگر زمین مناسبی برای احداث آرامستانهای جدید وجود نخواهد داشت.
آرامستان جدید کجاست؟ شرق تهران
اجازه دهید فعلا اشارهای به منطقه مزبور نکنم. ولی همینقدر بگویم که این قطعه زمین در شرق تهران قرار دارد و نامش بهشت رضاست. فقط همین قدر بدانید که اصلا وسعت آنها قابل مقایسه با بهشت زهرا نخواهد بود.
ماجرای اولین مهمان بهشت زهرا چه بود؟
یک ماشین بنز مشکی پر از گل، جنازه پدرم را از مسگرآباد به بهشت زهرا (س) برد و با تشریفات خاصی او را به خاک سپردند.
مهیندخت خیال، فرزند محمدتقی است که پیش از این خاطراتی از آن دوران بیان کرده است. او درباره مراسم دفن پدرش گفته بود: «درست یک هفته قبل از اینکه پدرم از دنیا برود، علائم بیماری در او بروز کرده بود و بههمین خاطر او را در بیمارستان شرکت نفت تهران بستری کردیم. در همان روزها بود که به طور اتفاقی مطلبی در روزنامه کیهان خواندم که درباره افتتاح بهشت زهرای تهران بود. نمیدانم چرا، ولی روزنامه را نگه داشتم. درست ۲۷ تیر ۱۳۴۹ بود که پدرم از دنیا رفت و آن موقع بود که به یاد آن آگهی افتادم و با شمارهای که داده بودند، تماس گرفتم تا پدرم را در بهشت زهرا (س) دفن کنیم.»
مهیندخت پس از مرگ پدر با سازمان بهشت زهرا تماس میگیرد که مراحل دفن اولین ساکن این گورستان شکل میگیرد: «سالهاست از آن روز میگذرد، اما هنوز آن روز تلخ را به خوبی به یاد دارم. یک ماشین بنز مشکی پر از گل، جنازه پدرم را از مسگرآباد به بهشت زهرا (س) برد و با تشریفات خاصی او را به خاک سپردند. بعدها در نشریات زیادی مثل توفیق نوشتند: «به بازماندگان اولین نفری که در بهشت زهرای تهران دفن شده باشد، یک پیکان هدیه میدهند»؛ اما این تنها شایعهای بود که دهان به دهان بین مردم چرخید.»
سازمان بهشت زهرا (س) که این روزها با فرایند تدفین و خاکسپاری جانباختگان ویروس کرونا، روزگار پرمشغلهای را طی کرد، در ۵۰ سال گذشته از عمر کاری خود، روزهای متفاوت فراوانی را تجربه کرده است. این شهر چندصد هکتاری حالا چهار بخش مختلف را شامل میشود؛ قطعه خانواده شهدا (صالحین)، قطعه هنرمندان، نامآوران و اصحاب رسانه، قطعه عمومی و قطعه آرامگاه خانوادگی، چهار طبقهبندی اصلی بهشت زهرا (س) را تشکیل میدهند.
۵۰سالگی خوابگه مردگان بهشت زهرا در جنوب تهران
سازمان بهشت زهرا (س) که این روزها با فرایند تدفین و خاکسپاری جانباختگان ویروس کرونا، روزگار پرمشغلهای را طی میکند، در ۵۰ سال گذشته از عمر کاری خود، روزهای متفاوت فراوانی را تجربه کرده است. این شهر چندصدهکتاری حالا چهار بخش مختلف را شامل میشود؛ قطعه خانواده شهدا، قطعه هنرمندان، نامآوران و اصحاب رسانه، قطعه عمومی و قطعه آرامگاه خانوادگی.
بهشت زهرا
سازمان بهشت زهرا (س) که این روزها با فرایند تدفین و خاکسپاری جانباختگان ویروس کرونا، روزگار پرمشغلهای را طی میکند، در ۵۰ سال گذشته از عمر کاری خود، روزهای متفاوت فراوانی را تجربه کرده است. این شهر چندصدهکتاری حالا چهار بخش مختلف را شامل میشود؛ قطعه خانواده شهدا (صالحین)، قطعه هنرمندان، نامآوران و اصحاب رسانه، قطعه عمومی و قطعه آرامگاه خانوادگی، چهار طبقهبندی اصلی بهشت زهرا (س) را تشکیل میدهند.
۱۰ مدیرعامل در ۵۴سال
تاریخچه بزرگترین گورستان ایران، نکات فراوانی دارد. اولین تلاشها برای طراحی، اجرا و احداث گورستانی به نام بهشت زهرا (سلاماللهعلیها) در سال ۱۳۴۵ انجام شد. در این تصمیمگیریها که با حضور شهردار وقت تهران و معاونان و رؤسای سازمان گورستانهای پایتخت انجام گرفت، قطعهزمینی در مسیر مورد احترام تهران – قم با مساحت ۳۱۴ هکتار به این موضوع اختصاص یافت و برای فعالیتهای عمرانی و فضای سبز نیز بلافاصله گامهایی برداشته شد.
سال ۷۶ مدیران وقت سازمان با خرید و تملک ۱۱۰ هکتار، زمینهای قسمت شمال و شمال شرقی را در دستور کار خود قرار داده و پس از الحاق آن، گورستان شهر در بخش شمالی توسعه یافت. علاوهبراین، بخش توسعه شماره یک که در سال ۱۳۷۶ آغاز شد نیز در سال ۱۳۸۷ روزهای پایانی خود را گذراند و در این سال ۱۶۰ هکتار دیگر بهعنوان بخش توسعه شماره ۲ به این گورستان افزوده شد که از ابتدای مرداد ۱۳۸۸ پذیرای شهروندان متوفی است. بهشت زهرا در عمر ۵۴سالهاش، ۱۰ مدیرعامل را به خود دیده است؛ سال اول مدیریت زمین بایری که حالا نام بهشت زهرا دارد، بر عهده «محمد یوسفیان» بود و پس از آن دوره مدیریت طولانی «محمد توسلی» از راه رسید که البته در اسفند سال ۵۷ او هم جای خود را با مدیر دیگری عوض کرد.
سنگ قبر مرحوم محمد تقی خیال، نخستین متوفی ساکن بهشت زهرا
مراحل کار در بهشت زهرا چگونه است؟
عملکرد بهشت زهرا در سالهای گذشته با تمجیدهای فراوانی همراه بوده و بسیاری نحوه پیشبرد کارها در روز تلخ وداع با عزیزان خود را غافلگیرکننده اعلام کردهاند. یکی از کارهایی که با استقبال خوبی روبهرو شده، «طرح مباشر» است. سازمان بهشت زهرا از سال ۸۹ این طرح را با هدف تکریم اربابرجوع، ارتقای رضایتمندی مراجعان و بهبود روند سلامت اداری آغاز کرده که با رضایت مردم هم روبهرو شده است. در این طرح حدود صد روحانی جوان در اجرای مراسم تدفین به بازماندگان کمک میکنند؛ اجرای این طرح پس از خبریشدنش با واکنشهای مثبت بعضی مسئولان و سیاستمداران هم روبهرو شده است.
مراحل کفنودفن؛ اجل کجا رسیده است؟
از لحظهای که یک انسان در پایتخت ایران جان خود را از دست میدهد، مراحل کار سازمان بهشت زهرا آغاز میشود. لحظه مرگ در یکی از سه مکان خانه، بیرون از خانه یا بیمارستان است که برای هر نوع مرگ، مراحل متفاوتی جود دارد. اگر کسی در خانه عازم سرای ابدی شود، باید پزشکی بر بالین او حاضر شود و گواهی فوت را صادر کند. در بیمارستان هم که پزشکان حاضر این کار را انجام میدهند، اما اگر جایی غیر این دو مورد مرگ فرارسد، باید اورژانس بیاید و فرد سفرکرده را به بیمارستانی منتقل کند تا آنجا این گواهی حضور در بین بهخوابرفتگان ابدی صادر شود.
مشاهده آنلاین مراسم تدفین
براساس توضیحات سازمان بهشت زهرا، پس از آنکه آمبولانس، پیکر فرد فوتشده را به بهشت زهرا (س) میرساند، روند کارها حالت آنلاین به خود میگیرد و میتوان با جزئیات مرحله کنونی و مراحل آینده را در صفحهنمایش ساختمان عروجیان دنبال کرد. ساختمان مجتمع عروجیان که در دل بهشت زهرا (س) قرار دارد، مجموعه کاملی از تمام خدمات اداری را که خانواده میت باید به آن مراجعه کند؛ در خود جای داده است؛ از باجه پزشکی قانونی و باجه ثبت احوال تا باجه بانک برای پرداخت هزینهها. در نخستین گام حضور در بهشت زهرا (س)، به هر جسد یک شماره اختصاص داده میشود که خانواده متوفی با ارائه گواهی فوت، آن شماره را دریافت میکند. هرکدام از این مراحل البته هزینهای دارد که مصوب شورای اسلامی شهر تهران است و نرخ آن در سال ۹۷ مشخص شده است. چگونه ساکنان قطعههای مختلف انتخاب میشوند؟
جستوجوی آنلاین محل سکونت ابدی متوفیان
بهشت زهرای تهران که حالا نزدیک به یکمیلیونو ۷۰۰ هزار متوفی را در خود جای داده است، به شهری بزرگ میماند که البته ساکنان آن مردگان هستند. آنچه در این شهر بزرگ و در سالهای گذشته رشد کرده، امکان پیشبرد آنلاین برخی کارهاست؛ برای مثال پایگاه اطلاعرسانی بهشت زهرا (س) بخشی به نام «جستوجوی متوفیان» دارد که در این بخش میتوان محل قرارگرفتن قبر هر فرد را پیدا کرد. در این پایگاه میتوان نام و محل قرارگرفتن هر فرد ساکن این بزرگترین آرامستان ایران را هم دید.
دیدگاه تان را بنویسید