مذاکرات بی نتیجه با کویت از زنگنه ۸۳ تا زنگنه ۹۸
کویت در حالی با قطر قرارداد واردات LNG منعقد کرده که ایران میتوانست با یک خط لوله چندکیلومتری، صادرکننده گاز به این کشور همسایه باشد.
خبرگزاری تسنیم: "زنگنه برای به نتیجه رسیدن مذاکرات صادرات گاز به عمان و کویت ابراز امیدواری کرد" این عبارت، تیتر خبری است که ۱۵ سال پیش (سال ۱۳۸۳) در آستانه برگزاری یکصد و سی و پنجمین نشست عادی وزیران اوپک در اصفهان، اعلام شد.
از آن زمان تاکنون مذاکرات متعددی بین ایران و کویت به منظور صادرات گاز ایران به این کشور حاشیه خلیج فارس انجام شده است. در سال ۱۳۸۷، غلامحسین نوذری، وزیر نفت وقت از مذاکره برای فروش روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ایران به کویت خبر داد.
در سال ۱۳۸۹، سید رضا کسایی زاده، مدیرعامل وقت شرکت ملی صادرات گاز ایران از توافق ایران و کویت برای صدور روزانه ۸.۵ میلیون مترمکعب گاز ایران به این کشور خبر داد.
علی ماجدی، معاون وقت امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در سال ۱۳۹۳ با بیان اینکه "مذاکرات ایران با کویت برای صادرات گاز ادامه دارد"، درباره مذاکرههای انجام شده در سفر امیر کویت به ایران اظهار کرد: "صادرات گاز بخشی از گفتگوهای دوجانبه وزیران نفت دو کشور در جریان این سفر بود. "
در سال ۱۳۹۴ زمانی که پیش نویس قرارداد عملیاتی صادرات گاز به عراق طی مذاکرات چهار روزه هیئت عراقی و ایرانی تنظیم و نهایی شد، علیرضا غریبی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: "امکان صدور گاز به کویت از طریق خط لوله صادراتی بصره با عملیاتی شدن قرارداد صادرات گاز به عراق فراهم میشود. "
هیچکدام از این مذاکرات در بیش از یک دهه به نتیجه نرسید و از سال ۱۳۹۴ تاکنون نیز، موضوع صادرات گاز ایران به کویت همچون گذشته پیگیری نشد و مورد کم توجهی مسئولان وزارت نفت در دولتهای یازدهم و دوازدهم بود.
در تمام ۱۵ سال گذشته کویت متقاضی گاز ایران بود و هماکنون نیز این کشور، واردات گاز از ایران را یکی از راهبردهای خود برای تأمین امنیت انرژی مورد نیاز کویت در درازمدت میداند، اما دست دست کردن مسئولان امر در کشور ما و عدم توجه به رفع مشکلات و موانع بر سر راه به نتیجه رسیدن مذاکرات با این کشور، فرصت صادرات گاز ایران به کویت را از دست ایران خارج کرده است.
در هفتهای که گذشت، رویترز با انتشار گزارشی به نقل از شرکت دولتی نفت قطر اعلام کرد که قراردادی ۱۵ ساله برای عرضه سالانه ۳ میلیون تن LNG به کویت به امضا رسانده است.
بر اساس این گزارش، شرکت قطر پترولیوم در بیانیهای مشترک با کویت پترولیوم اعلام کرد، تحویل محمولههای LNG به بندر الزور کویت در سال ۲۰۲۲ آغاز خواهد شد تا به تامین نیاز رو به افزایش این کشور به انرژی به ویژه در بخش تولید برق کمک کند.
در واقع، کویت در حالی با قطر قرارداد واردات LNG منعقد کرده که ایران میتوانست با یک خط لوله چندکیلومتری، صادرکننده گاز به این کشور همسایه باشد.
دیدگاه تان را بنویسید