علت تلخی دهان در صبح چیست؟
علت تلخی دهان در صبح میتواند بر اثر مشکلات مربوط به دستگاه گوارش، کشیدن سیگار، خشکی دهان، بارداری، شیمی درمانی، برخی بیماریها همچون دیابت و آلرژی باشد.
بهداشت نیوز: آیا تا به حال برایتان پیش آمده که با احساس تلخی دهان در صبح بیدار شوید و این موضوع آزاردهنده روزتان را خراب کند؟ عوامل مختلفی میتواند دلیل این امر باشد که با تشخیص و درمان آن، میتوانید مشکل تلخی دهان در صبح را از بین ببرید و زندگی شیرینتری داشته باشید.
۱. عدم رسیدگی به بهداشت دهان عدم رعایت بهداشت دهان و دندان تاثیر زیادی در تغییر طعم دهان و تلخی دهان در صبح دارد.
۲. سینوزیت سینوزیت یکی از دلایل تلخی دهان در صبح است. بر اثر بیماری سینوزیت، سینوسهای بینی گرفته میشود و فرد بو و طعمها را احساس نمیکند. این عوامل تلخی دهان در صبح را به همراه خواهد داشت.
۳. سرماخوردگی سرماخوردگی با ایجاد گرفتگی راه بینی و گلو و ایجاد عفونت در دستگاه گوارش، میتواند علت تلخی دهان در صبح باشد.
۴. حساسیت حساسیت یا آلرژی، با ایجاد گرفتگی و اختلال در سلامت دستگاه گوارش، یکی دیگر از علتهای تلخی دهان در صبح است.
۵. اختلال در سلامت دستگاه تنفسی اختلال در سلامت دستگاه تنفسی از جمله عفونت دستگاه تنفسی به هر دلیلی، میتواند علت تلخی دهان در صبح باشد.
۶. کشیدن سیگار سیگار به دلیل داشتن مواد شیمیایی و سمی باعث آسیب به جوانههای چشایی میشود. ترک سیگار باعث میشود که مجددا جوانههای چشایی رشد کرده و بیشتر شوند و در نتیجه احساس مزه و طعم بهبود پیدا کند. البته در افرادی که برای مدت زیادی است سیگار میکشند ممکن است با ترک سیگار هم جوانههای چشایی برنگردند و همانطور بمانند!
۷. استفاده از داروهای بیولوژیکی و شیمی درمانی شیمی درمانی و استفاده از داروهای بیولوژیکی باعث میشود طعم دهان تغییر کند و طعم فلزی یا تلخی و شوری به خود بگیرد.
۸. کاهش میزان ویتامین بدن یکی از علتهای تلخی دهان در صبح میتواند کمبود ویتامین باشد. ویتامینها و مواد مغذی بدن برای درک درست اندامهای بدن از جمله درک بو، طعم و مزه لازم و ضروری هستند و مستقیما بر روی حس چشایی و بویایی تاثیر دارند. البته لازم به ذکر است که بیشبود ویتامینها نیز میتواند باعث تلخی دهان در صبح شود. برای مثال کمبود ویتامین ب. ۱۲ باعث تلخی دهان در صبح و همچنین از دست دادن تشخیص طعم غذاها میشود. همچنین افزایش روی در بدن هم میتواند علت تلخی دهان در صبح باشد.
۹. بارداری زنانی که در مراحل اولیه بارداری باشند، تغییراتی در حس چشایی خود احساس میکنند. احتمال دارد برای آنها در این دوران غذاها طعم همیشگی را نداشته باشند و یا دهان طعم فلزی و تلخ به خود بگیرد.
۱۰. رفلاکس معده رفلاکس معده یا برگشتن اسید معده به درون مری، احساس تلخی دهان در صبح را در پی دارد. رفلاکس معده باعث میشود که سر دل احساس سوزش کند. در واقع دریچهای که بین مری و معده قرار گرفته است در حالت طبیعی باید بسته باشد تا مانع خروج اسید به درون مری شود، اما در مواقعی که این دریچه ضعیف میشود و یا به آن آسیبی وارد میشود، اسیدها از معده خارج شده و در معده و قفسه سینه ایجاد سوزش میکند.
۱۱. انجام جراحی جراحیهایی که مربوط به بینی، حلق و دهان باشند، احتمال دارد به عصبهای مربوط به جوانه چشایی و یا غدد بزاق صدمه بزنند و در نتیجه باعث تلخی دهان در صبح و اختلال در چشیدن غذا شوند.
۱۲. سوء تغذیه نداشتن تغذیه مناسب و سوء تغذیه میتواند باعث تلخی دهان در صبح شود.
۱۳. اختلال در سلامتی بی آبی بدن و اختلال در عملکرد غدد بزاق و یا نفس کشیدن از راه دهان، باعث خشکی دهان میشود. خشکی دهان طعم دهان را تغییر میدهد و به آن یک طعم فلزی میدهد. علت تلخی دهان در صبح همچنین میتواند نشانه بیماری دیابت باشد. همچنین افرادی که بیماری تیروئید، کبد یا کلیه دارند ممکن است دچار این عارضه شوند.
۱۴. پیری یکی از دلایل تلخی دهان در صبح ممکن است پیری باشد، اما زندگی و تغذیه سالم تا حدی میتواند عوارض پیری را کاهش دهد. پیری نیز میتواند یکی از دلائل تلخی دهان در صبح باشد.
سخن پایانی برای درمان تلخی دهان در صبح بایستی به سلامت دستگاه گوارش خود بیشتر اهمیت دهید. برای مثال از مصرف میوه و سبزیجات تازه دریغ نکنید تا به سلامت کبد کمک کرده باشید. از مصرف الکل و کافئین خودداری کنید، زیرا باعث اختلال در عملکرد کبد شده و اجازه نمیدهند کبد پاکسازی شود. غذاهایی دارای چربی مضر یا اشباع شده باشند سطح آنزیم کبد را بالا میبرند و به سلامت کبد لطمه وارد میکنند و همه اینها احساس ناخوشایند تلخی دهان در صبح را به دنبال دارد.
دیدگاه تان را بنویسید