حمله احتمالی روسیه به اوکراین امنیت غذایی را به خطر میاندازد
یک نشریه آمریکایی هشدار داد، آغاز جنگی میان روسیه و اوکراین میتواند بر امنیت غذایی ۱۴ کشور آسیایی و آفریقایی که به گندم اوکراین وابسته هستند، تاثیر منفی بزرگی بگذارد.
مجله آمریکایی فارن پالسی نوشت، کییف برخی از حاصلخیزترین مناطق جهان را دارد و در طول قرنها به عنوان سبد غذایی اروپا توصیف شده و محصولات کشاورزی صادراتی آن همانند حبوبات، روغنهای گیاهی و دیگر تولیدات برای تامین غذای ساکنان چندین کشور در آفریقا و آسیا ضروری هستند.
این مجله در ادامه نوشت، بخش بزرگی از حاصلخیزترین زمینهای کشاورزی اوکراین در مناطق شرقی آن واقع بوده و آنها بیشتر از سایر مناطق اوکراین در معرض خطر حمله احتمالی روسیه قرار دارند.
در شرایطی که نشانههای جنگ در طول مرزهای اوکراین رو به افزایش هستند، یکی از نگرانیهایی که کسی به آن توجه نشان نداده، این سوال است: در صورتی که مسکو حملهای را علیه اوکراین آغاز کند، برای کشورهایی که در تامین غذای خود به صادرات کییف اعتماد کردهاند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
به نوشته فارن پالسی، علاوه بر اینکه اوکراین منبع اصلی تامین ذرت و جو در جهان است، این کشور یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گندم نیز هست و این مساله تاثیر بزرگتری بر امنیت غذایی سراسر جهان خواهد گذاشت، در واقع این کشور در سال ۲۰۲۰ از مجموع ۲۴ میلیون متریک تولیدی خود، نزدیک به ۱۸ میلیون متریک تن گندم صادر کرد و در جایگاه پنجم کشورهای صادرکننده گندم جهان قرار داد.
در حالی که لیست خریداران گندم اوکراین شامل چین و اتحادیه اروپاست، این محصول در کشورهای در حال توسعه از مهمترین محصولات وارداتی است، به عنوان مثال طبق آمار سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو)، حدود نیمی از گندم مصرفی لبنان در سال ۲۰۲۰ از اوکراین وارد شد.
به نوشته این مجله، از میان ۱۴ کشوری که بیش از ۱۰ درصد گندم مصرفیشان را از اوکراین تامین میکنند، تعداد زیادی از آنها به دلیل بیثباتی سیاسی مستمر و یا خشونت مستقیم با نبود امنیت غذایی مواجه هستند.
یمن ۲۲ درصد و لیبی ۴۳ درصد گندم مصرفی خود را از اوکراین تامین میکنند و مصر به عنوان بزرگترین مصرفکننده گندم اوکراین، در سال ۲۰۲۰ بیش از سه میلیون متریک تن یعنی حدود ۱۴ درصد کل گندم تولیدی اوکراین را خریداری کرد. طبق بیانیههای فائو، کییف در سال ۲۰۲۰ میلادی ۲۸ درصد گندم مصرفی مالزی، ۲۸ درصد گندم مورد نیاز اندونزی و ۲۱ درصد گندم مصرفی بنگلادش را تولید کرد.
نشریه فارن پالسی در ادامه نوشت، متاسفانه بخش بزرگی از زمینهای کشت گندم اوکراین در شرق این کشور قرار دارند و در صورتی که حمله احتمالی روسیه به اوکراین به کنترل مسکو بر این اراضی منجر شود، این امر به کاهش شدید تولید گندم و صادرات آن منجر میشود زیرا قطعا کشاورزان از درگیریها فرار میکنند، همچنین این حمله احتمالا موجب ویرانی زیرساختها و تجهیزات شده و اقتصاد منطقه را دچار رکود میکند.
این مجله آمریکایی با اشاره به اینکه قیمتهای جهانی غذا در کنار سایر کالاهای اصلی افزایش پیدا کردهاند، هشدار داد: هرگونه تنش جدیدی خطر افزایش دوباره قیمتها را به دنبال خواهد داشت و با تلاش کشورها برای دریافت کمکهای غذایی، بازار شرایط دشوارتری پیدا میکند.
به نوشته فارن پالسی، پیشبینی میشود با تشدید نبود امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه که برای تامین نیازهای غذایی خود به اوکراین تکیه کردهاند، به ویژه کشورهایی که از نظر سیاسی دچار بیثباتی شدهاند، همانند لیبی، یمن و لبنان، احتمالا افزایش قیمت غذا و گرسنگی به سادگی موجب وخامت شرایط بد موجود در این کشورها خواهد شد، همچنین ممکن است افزایش قیمتها و نبود امنیت غذایی در برخی کشورهای دیگر موجب آغاز درگیریها، افزایش تنشهای نژادی، بر هم خوردن ثبات دولتها و گسترش خشونت شود.
این مجله در ادامه نوشت، نباید این احتمالها را ساده گرفت زیرا هنوز یک دهه از زمان انقلابهای بهار عربی نگذشته که افزایش قیمت مواد غذایی همانند جرقهای در کشورهای تونس و مصر آتش این انقلابها را روشن کرد.
همچنین این مجله آمریکایی نوشت: دخالت روسیه در کشاورزی اوکراین مساله جدیدی نیست چراکه گرسنگی وحشتناکی که سیاستهای شوروی سابق در دهه سی قرن گذشته در اوکراین ایجاد کرد و بسیاری از مورخان آن را به منزله یک کشتار جمعی دانستند، موجب مرگ چهار تا هفت میلیون اوکراینی شد.
فارن پالسی نوشت، دلایل زیادی برای لغو حمله روسیه به اوکراین وجود دارند اما اختلاف در تامین غذا در یکی از مهمترین سبدهای نان جهان باید در راس این دلایل قرار بگیرد و اگر این حمله اجتنابناپذیر است، کشورهای سراسر جهان باید برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت غذایی و خطر گرسنگی احتمالی، برای پاسخ سریع به آن آماده باشند و یکی از راههای آن ارسال کمکهای غذایی به کشورهای نیازمند است./ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید