خبر به روایت «فردا» / اصلاح طلبان و انتخابات آمریکا؛ پیروزی بایدن سورپرایز یا مصیبت بزرگ/ تاوان لجباری دولت را مردم میدهند/ روزنامه اصلاحطلب: دولت مجرم است/کیهان:جاده صافکنی رسانهها برای مذاکره، چرا؟
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» کنارهگیری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از انتخابات ۱۴۰۰ را «یک گام به جلو دو گام به عقب» توصیف کرده و مینویسد: «پرهیز جامعه مدرسین از ورود به بحث انتخابات پیش رو و دور شدن این تشکل مذهبی از زمین سیاست، همزمان شده با ورود جدی آنها به یک بحث مذهبی؛ اقدامی که البته بیشتر با مشی و مرام سیاسیون جامه عمل به تن کرده تا آنچه از علما انتظار است و نشانه آن، شاید بیانیهای که به تازگی از جانب جامعه مدرسین و با امضای شیخ محمد یزدی منتشر شد؛ بیانیهای که با اعلام موضع نسبت به دیدگاههای مذهبی سیدکمال حیدری از مراجع تقلید، رای به «انحراف و گمراهی» او و حکم به تکفیرش داد». عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب نیز در یادداشتی برای اعتماد از «تمایز قدرت و اندیشه» گفته و در نقد بیانیه اخیر جامعه مدرسین و رئیس این تشکل سیاسی - مذهبی مینویسد: «بازی شطرنج با مشتزنی تفاوت دارد. این بیانیه فاقد استدلالهای مناسب برای یک مواجهه فکری است. حتی معلوم نیست کدام بخش از اظهارات آقای سیدکمال حیدری مورد اعتراض بوده است، آن بخشها چیست و چرا نادرست است؟ اگر این دیدگاهها را نادرست میدانید، باید کلاس بگذارید، نوار پر کنید یا متن بنویسید یا اگر هست به آنها ارجاع دهید. خوشبختانه شما تمامی امکانات مادی را دراختیار خود دارید، بخش کوچکی از این امکانات را صرف تولیدات فکری کنید که اگر چنین کردید، اصولا مساله نخواهد ماند.»
«ابتکار» نیز با تیتر «شوک یک پای جامعتین به اصولگرایان» به استقبال کنارهگیری جامعه مدرسین از انتخابات ۱۴۰۰ رفت و نوشت: «تحرکات مجمع روحانیون طی روزهای اخیر حکایت از آن دارد که ریشسفیدان اصلاحطلب قرار است از پستوهای تصمیمگیری بیرون آمده و حضوری فعال داشته باشند. در سوی دیگر میدان شیوخ اصولگرا، اما نگاه یکسانی به انتخابات ۱۴۰۰ ندارند. گرچه جامعه روحانیت از مدتها قبل فعالیتهایش برای نقشآفرینی در ۱۴۰۰ را کلید زده است، اما به نظر میرسد بال دیگر جامعتین یعنی جامعه مدرسین بنایی بر نقشآفرینی در این انتخابات ندارد.»
«وطن امروز» پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را برای اصلاحطلبان و جریان غربگرا در ایران «دو سر باخت» میداند و مینویسد: «پیروزی احتمالی بایدن و عدم بازگشت بدون پیش شرط او به برجام، برای اصلاحطلبان هزینهای بیشتر از هزینه پیروزی ترامپ دارد». در این گزارش که تیتر یک هم شده، آمده است: «انتخاب ترامپ یا بایدن در هر شکلی میتواند به مثابه بحرانی جدی برای جریان غربگرا و حامی دولت به حساب آید. آنها از سویی همه تخممرغهای خود را در سبد بایدن گذاشتهاند و پیروزی ترامپ به عنوان نماد خروج از برجام باعث پایان مطلق اعتماد عمومی به گزینهها و ایدههای سیاسی این جریان میشود و از سوی دیگر با رای آوردن بایدن و عدم بازگشت بدون پیششرط او به برجام (مسألهای که حالا رسانههای اصلاحطلب نیز به آن اقرار میکنند) تمام ادعاهای این جریان در زمینه کارآمدی برجام بیاعتبار میشود. آنها که در تمام ۲ سال اخیر در مواجهه با فشار افکار عمومی در زمینه نتایج برجام، شکست برجام را به پیمانشکنی کاندیدای جمهوریخواه منتسب میکردند در صورت عدم بازگشت کاندیدای دموکرات به برجام، ناگزیر باید اقرار به ناکارآمدی این توافق کنند؛ اقراری که البته ممکن است پیشنهاد محاکمه مسببان آن را نیز در فضای افکار عمومی به وجود آورد.» این روزنامه در گزارش دیگری نیز وضعیت فعلی شیوع کرونا در کشور را «هزینه لجاجت» دولت خواند و نوشت: «اعمال محدودیتهای شدید و مخالفت عملی با تعطیلی متناوب در تهران نشان میدهد دولت مقابل نظرات کارشناسی متخصصان مقاومت میکند و به نوعی لجاجت به خرج میدهد. در ۴۰ روز اخیر ۱۰ هزار و ۳۹۰ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند و معلوم نیست باید چند نفر بمیرند تا دولت زیر بار تعطیلی برود.»
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با محمد خوشچهره کارشناس مسائل اقتصادی و سیاسی اصولگرا. اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است: *تقابل در اقتصاد جهانی وجود دارد و در جایی به تعارض تبدیل میشود و در مرحله بعدی به تهاجم میرسد. اکنون در اقتصاد ما این رویه برقرار است که پس از تقابل و تعارض تهاجم است یعنی جنگ اقتصادی علنی که صنایع، شرکتها و افراد را تحریم میکنند. *ما داریم چوب این را میخوریم که دوستان با تاخیر به این جنگ اقتصادی رسیدند. در زمان برجام که واشنگتن پست یا نیویورک تایمز با من صحبت میکردند گفتم که این قوت آمریکا نیست که ما سر میز مذاکره کشانده بلکه ضعف دولت قبل ماست، چون میگفت تحریمها کاغذ پاره است. *اگر فردی بیمار شود مسلما نا امنیهای روحی و روانی هم بر او عارض خواهد شد و روح و روانش تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؛ لذا اینها تبعات و عوارض بیماری است و در خصوص این مساله نیز بله نا امنی به بار میآورد، پایگاه اجتماعی دولتها را پایین آورده و یاس و ناامیدی ایجاد میکند.
«آفتاب یزد» با تیتر «ترک فعل یا تدبیر؟» به انتقاد از سیاستهای دولت در مقابله با کرونا پرداخته و نوشته است: «از حدود یک ماه پیش مسئولان شهری و حوزه سلامت میگویند تهران را دو هفته تعطیل کنید تا زنجیره ابتلا در این کلانشهر پاره شود، اما به نظر میرسد هنوز ارادهای در این زمینه وجود ندارد. در یک نظرسنجی از ۸۵ نخبه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، شهری، فرهنگی و ورزشی درباره مواجهه با وضعیت تهران سوال پرسیده شده است.... با وجود همه هشدارها به نظر میرسد دولت همچنان نگران تبعات اقتصادی تعطیلی است! ... از سوی دیگر فرضیه دومی که در مقابل تدبیر قرار میگیرد این است که دولت با این نوع رویکرد خود دچار عمل ترک فعل شده است که به لحاظ قانونی میتواند جرم محسوب شود. نکته مهم این است که به تازگی نیز ابلاغیهای درباره ترک فعل از سوی رئیس دستگاه قضا اعلام شد.»
«ایران» به عنوان روزنامه دولت در شرایطی که اکثر رسانهها به سیاستهای مقابله با کرونا انتقاد میکنند از با تیتر «بسیج ملی علیه کرونا» به شرح اقدامات دولت در این زمینه پرداخته و همان رویکرد دولت یعنی پررنگ کردن نقش مردم را ادامه میدهد. از این رو در یادداشتی به قلم تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس به «بیتوجهی به حقوق اجتماعی در روزهای کرونایی» پرداخته و نوشته است: «آنچه گم شده و نسبت به آن بیاعتنا هستیم، حقوق اجتماعی و مسئولیت اجتماعی است. بیماری کرونا وقتی از پا درمیآید که به دیگران نیز اهمیت دهیم. مردم باید بفهمند که برای زندگی کردن و ادامه حیات، سایر مردم نیز اهمیت دارند و فقط این «من» نیست که مهم است، بلکه تکتک افراد جامعه هم مهم هستند.... نه تنها در بحث کرونا بلکه در مباحث دیگر هم خیلیها به یکدیگر اهمیت نمیدهند؛ نمونه بارز این نکته گرانفروشی است، وقتی دیگران برایمان مهم باشند، هم ماسک میزنیم و هم فاصله اجتماعی را رعایت میکنیم و در نهایت کرونا هم تمام میشود.»
«جوان» با توجه ویژه به تحلیلهایی که احتمال بروز هرج و مرج در آمریکا بعد از اعلام نتایج انتخابات را جدی میداند، تیتر زده «سنگربندی مردمی مقابل دموکراسی امریکایی!». این روزنامه اصولگرا در گزارش خود در همینباره مینویسد: «اطراف کاخ سفید طی روزهای اخیر، شاهد حضور سنگین نیروهای امنیتی است و مقامات امنیتی امریکا در حال آمادهسازی تجهیزات دفاعی و دیوار ضدصعود در اطراف کاخ سفید هستند. ایبیسی نیوز گزارش کرده تدابیر امنیتی برای دفتر کار رئیسجمهور، حتی از اطراف کاخ سفید هم بیشتر است و این دفتر با حصار چندلایه و موانع سیمانی که روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود، در وضع حفاظ امنیتی است. فروشگاهها و اماکن عمومی در شهرهای واشنگتن، نیویورک، سیاتل و دیگر شهرها نیز از ترس آشوب و غارت تخته شده است. در شرایطی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور مستقر خود را برای جشن پیروزی آماده میکند و به جای برگزاری این جشن در هتل شخصی خود مانند سال ۲۰۱۶، قصد دارد جشن پیروزی در سوم نوامبر را داخل کاخ سفید برگزار کند، نیروهای امنیتی و پلیس مخفی امریکا خود را برای شورش احتمالی آماده میکنند.»
«شرق» با انتشار یک سلسله یادداشت به پیشبینی آثار انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران پرداخته است. این روزنامه به نقل از حمید شهرستانی- کارشناس اقتصاد بینالملل مینویسد: «تفاوت فاحشی بین انتخاب ترامپ و بایدن نیست». محمد مهدی بهکیش- دانشیار بازنشسته دانشگاه علامه نیز در همین رابطه به «شرق» میگوید: «همه چشم به پیروزی بایدن دوختهاند، زیرا فکر میکنند از ترامپ نرمتر است و راهمان را باز خواهد کرد.» کمیل طیبی- کارشناس اقتصاد بینالملل نیز معتقد است: «با پیروزی جمهوریخواهان شاهد شوکهای تورمی، جهش نرخ ارز و... به دلیل انتظارات ناشی از انتخابات خواهیم بود.» محمود جامساز-کارشناس اقتصادی نیز میگوید: «خیلیها فکر میکنند که اگر دموکراتها بیایند، میتوانند باب گفتگو با آمریکا را باز کنند و به برجام بازگردند. مجددا تحریمها برداشته میشود و ایران میتواند با کشورهای جهان مبادلات داشته باشد. البته به نظر من این یک توهم بیشتر نیست.»
«کیهان» ، اما از گره زدن سفره مردم به انتخابات آمریکا انتقاد کرده و مینویسد: «روزنامههای زنجیرهای در روزهای اخیر در اقدامی تأمل برانگیز و البته مسبوق به سابقه، معیشت مردم را به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گره زدهاند.» این روزنامه اصولگرا با اشاره به برخی مطالب منتشر شده در رسانههای اصلاحطلب و حامی دولت، مینویسد:» طیف مدعی اصلاحات در هفت سال اخیر، اقتصاد را تعلیق و معیشت مردم را شرطی کرد. این طیف از سال ۹۲ تا ۹۴، امور کشور را معطل مذاکره و امضای توافق گذاشت. از سال ۹۴ تا ۹۷ نیز کشور معطل اجرای برجام بود و از سال ۹۷ تاکنون نیز خروج آمریکا از برجام، مسبب تمام مشکلات کشور نامیده میشود.... مدعیان اصلاحات که در سالهای گذشته با برجام، معیشت مردم را نابود کردند، باز هم با گره زدن اقتصاد کشور به نتیجه انتخابات آمریکا و جاده صافکنی برای مذاکره، در پی تکرار این اقدام خسارتبار هستند. این در حالی است که جمهوریخواهان و دموکراتها، در هر مسئلهای با یکدیگر اختلاف داشته باشند، در دشمنی و خباثت با مردم ایران هیچ اختلافی با هم ندارند».
دیدگاه تان را بنویسید